експресбанк Моля изчакайте
Заплахи в интернет
Какви са най-актуалните опасности в мрежата?

В своето ежедневие, повечето от нас използват интернет. Ние изпращаме е-мейли, разменяме съобщения, забавляваме се, купуваме и продаваме , а също така използваме и електронни банкови услуги за своите разплащания. Употребата на дигитални услуги в ежедневието, създава и възможоности пред киберпрестъпниците за извършване на злонамерени действия чрез:
  • Присвояване на идентичност чрез инсталиране на „шпионски софтуер” или заразяване с вирус и получаване на дистанционен достъп до лични данни
  • Изпращане на подвеждащи съобщения до вашия е-мейл и приканване към действия с цел финансова измама

 • Изпращане на съобщения, подканващи ви към посещение на „фалшива страница” и споделяне на ваши лични данни ( e-mail phishing)
 • Хакване на вашата безжична мрежа и следене на вашето онлайн поведение


Научете повече за актуалните заплахи в интернет, за да можете да се предпазите по-добре.

 

Кражба на идентичност

Прихващане на активността на клавиатурата

Зловреден софтуер


Фишинг

Шпионски софтуер

Троянски кон/Троянски Вирус


Вирус

Заблуждаващи е-мейли

Червеи

 

 

 

 • Кражба на идентичност
  Кражбата на идентичност е престъпление, при което измамник се сдобива с ключови лични данни като например дата на раждане, детайли за банкови сметки или номер на шофьорската книжка, с цел да се представи за някого другиго. Откритите лични данни, след това се използват незаконно за кандидатстване за кредит, закупуване на стоки и услуги или получаване на достъп до банкови сметки – т.е. за извършване на криминални действия от името на жертвата.

 • Прихващане и запаметяване на активността на клавиатурата / на легитимирането при влизане (логване)
  Всичко, което пишете чрез клавиатурата на компютър, може да бъде прихванато и запаметено. Това може да се извърши чрез устройство, прикрепено към Вашия компютър, или чрез софтуер, който функционира на компютъра почти невидимо. Легитимирането при влизане (логване) често се използва от измамници за прихващане на лични данни, включително и пароли. Някои най-нови вируси дори са в състояние да инсталират такъв софтуер без да събудят подозрението на потребителя. Рискът това да Ви се случи е по-голям когато използвате компютри, споделяни от няколко потребители, например компютрите в интернет клубове. Съвременна антивирусна програма и „защитна стена”(firewall) ще спомогнат за отстраняване на вреден софтуер преди да стане възможно да се използва.

 • Зловреден софтуер (малуер)
  Названието „малуер”/ "malware" е съкратено от 'malicious software'. Такъв софтуер има за цел проникване в компютърната система без Ваше съгласие. Терминът обхваща различен натрапен софтуер/програми, включително вируси, „червеи”, „троянски коне” и шпионски софтуер.
Най-честите „Троянски коне” при банкирането през 2013 са:
Threat
Zbot +
Gameover
Cridex
Shylock
Spyeye
Bebloh
Mebroot
Tilon (Tiylon)

 

 • Фишинг (Phishing)
  При фишинга се изпращат писма по електронна поща до толкова адреси, с колкото измамникът успее да се сдобие. Обикновено в тези писма се твърди, че са изпратени от законна организация, например банка или търговец в интернет. Чрез писмото се изисква получателят да актуализира или да потвърди своите лични и финансови данни, включително дата на раждане, информация за легитимиране при влизане (логване), подробности за сметка, номера на кредитни карти, пин кодове и др. Писмото съдържа линк, който Ви препраща към фалшив сайт, който изглежда също като автентичния сайт на организацията (или е много подобен на него). Така измамникът прихваща лична информация като например пароли. Чрез кликване върху линк е възможно също и да изтеглите в своя компютър зловреден софтуер, който записва бъдещото използването на интернет от Вас и изпраща на измамника още повече информация. След това тази информация се използва от измамниците за достъп до банкови сметки, кредитни карти и др.
 • Шпионски софтуер ( Spyware)
  Това са програми или файлове, които може вече да са инсталирани във Вашия компютър и често се получават като скрити компоненти на „безплатни” програми. Шпионският софтуер следи използването на интернет и в по-крайните си форми може да включва прихващане на легитимирането чрез клавиатурата и виртуално наблюдение на цялата Ваша компютърна активност.
 • Троянски кон 
  Софтуер, който изглежда легитимен, но пренася нежелано приложение, например вирус или шпионски софтуер, обикновено използван от хакери, за да си осигурят незаконен достъп до компютърни системи.

 • Вирус
  Компютърна програма, проектирана да се размножава, копирайки се в други програми, инсталирани в компютъра. Тя може да е и безвредна, но обикновено има отрицателен ефект, например забавяне на действието на Вашия компютър или увреждане на паметта и файловете. Понастоящем вирусите се разпространяват главно чрез електронната поща, чрез услуги за споделяне на файлове и чрез подвижни външни устройства като HDD, USB памет, CD/DVD.

 • Фалшиви предупреждения по електронна поща за вирус
  Много от предупрежденията по електронна поща за вируси са лъжливи и имат за цел просто да предизвикат безпокойство и да разстроят различни бизнеси. Такива предупреждения може да са и автентични, така че не гледайте на тях несериозно, но винаги проверявайте какъв е случая, като посетите антивирусен сайт като например McAfee, Sophos или Symantec преди да предприемете някакви действия или да ги препратите на приятели и колеги.

 • Червеи
  Това е зловредна програма, която се размножава, докато запълни цялото пространство за съхранение в компютърно устройство или мрежа. При размножаването си червеите могат да изразходват компютърно време, място и скорост, а зловредното намерение е да се забави работата на цели уеб сървъри или те за бъдат блокирани и да се разстрои използването на интернет.