експресбанк Моля изчакайте

Спиране поддръжката на Windows XP

С нарастването на използваните дигитални услуги в почти всички ежедневни дейности, като и достъпването на информация приоритетно през електронни устройства, предполага нов подход към сигурността на данните, с които всеки от нас борави.
Ние в Експресбанк приемаме личните данни на нашите клиенти и сигурността им, като основа на доверието в нашите взаимоотношения. Това е едно от важните условия на всяка наша промяна, било то на продукт или услуга.
В тази връзка искаме да Ви информираме, че от края на месец Януари 2018 г. интегрираме във всички наши интернет услуги и страници, нова по-добра и по-сигурна система от протоколи за защита на данните.
Това означава, че ако използвате операционна система WindowsXP и/или интернет браузър Internet Explorer версия 7, 8 или по-ниска, след въвеждането на обновените протоколи за защита на данните, Вие няма да можете да използвате интернет услугите ни.
Бихме искали да Ви напомним, че операционната система Windows XP,  както и по-старите версии на интернет браузъра Internet Explorer, вече не се поддържат от производителя им Microsoft. Поради това те не получават подобрения свързани със сигурността, което Ви излага на риск от неоторизиран достъп до Вашите лични данни, с които може да бъде злоупотребено. Същото важи и за по-стари версии на други интернет браузъри като Google Chrome и Mozilla Firefox.
Препоръчваме Ви винаги да актуализирайте софтуера, който използвате до последната налична версия, включително и на операционната система на компютъра си. Използването на нелицензиран софтуер също крие риск от липса на поддръжка и подобрения по сигурността.
Запазването на конфиденциалност и целостта на данните е взаимна отговорност, както Ваша, така и наша и е постоянен процес, а не еднократно действие. Вие сте отговорни за тази защита когато данните се ползват на Вашите устройства.
Какво ще се случи след месец Януари 2018:
  • Всички протоколи по сигурността в нашите сайтове – публични или само за клиенти, ще бъдат актуализирани с по-нови и по-сигурни версии.
  • Актуализирането на протоколите може да ограничи Вашата възможност да достъпвате сайтовете на банката, като това включва и електронното ни банкиране, само ако все още използвате морално остаряла версията на операционната система на компютъра си или не сте обновили версията на интернет браузъра, през който достъпвате електронните ни услуги.
  • В случай, че за Вас представлява интерес причината за тази промяна, може да видите специфичните детайли по-долу в съобщението от специалистите ни от отдел Информационна Сигурност.
Как може да повишите сигурността на използваните от вас устройства и данни:
  • Използвайте само лицензирани операционни системи и приложения.
  • Регулярно актуализирайте, както операционната система, така и софтуера на вашите устройства до последна актуална версия предоставена от производителя.
  • Винаги използвайте комплексни пароли – с поне 8 символа като включвате разнообразие от цифри, букви и специални символи.
  • Сменяйте регулярно своите пароли – така намалявате възможността някой неправомерно да получи достъп до Ваши данни.
Надяваме, се че съвместните ни действия по защитата на Вашите лични данни ще засили доверието, което сте ни гласували и за което ние сме благодарни.
Въпроси по темата може да зададете  на телефон  0700 17 888 или ни пишете на contact@expressbank.bg
 
Успяваме заедно!
 
С уважение,
Екипът на отдел Информационна сигурност към Експресбанк
 
Обяснение за промяната:
 
Използването на остарели или компрометирани криптиращи протоколи води до фалшива представа за сигурност, защото защитата не е реална и не е на ниво. Ако такива протоколи се използват при защитата на интернет сайтове, информацията, която се обменя между клиентите и банката, може да бъде прихваната и използвана от злонамерени лица. Независимо от това дали използвате сигурно средство за защита на плащанията като Token и SMS код в интернет банкиране или за плащане с карта в интернет, тези лица могат да прихванат и модифицират информацията протичаща през каналите защитени с остарелите криптиращи протоколи. Като резултат чувствителна информация като Вашите потребителско име, пароли за достъп до интернет банкиране и уеб сайтове, финансова информация и други могат да попаднат в ръцете на трети лица и да бъдат публикувани в интернет без Ваше знание. За съжаление новите версии на тези протоколи, към които ще преминем, не се поддържат от морално остарели операционни системи и стари версии на интернет браузъри, което налага предприетите както от страна на банката мерки за актуализация на тези настройки, така и от Ваша страна за актуализация на версиите на използвания софтуер и операционната система на компютрите Ви.