експресбанк Моля изчакайте
Защитете себе си в интернет
По наше мнение има няколко основни правила, които осигуряват най-голяма защита в мрежата при най-малко усилия. Това не са всички мерки, които можете да вземете, но са едно отлично начало – и важат еднакво както за собственици на бизнес, така и за частни лица.


Защитете паролата си


Излезте от системата след приключване

Деактивирайте функциите "Автоматично попълване" и "Запаметяване на пароли на браузъра си

Защитете компютъра си


Проверявайте автентичността на сайта, на който сте


Блокирайте спама

 

Защитете своята WiFi мрежа

 

Пазете данните си

 

 

 

Защитете паролата си
Вашата парола осигурява важна защита, за да е сигурно, че можете да изпълнявате онлайн дейности в пълна безопасност. Обаче, за да осигурява оптимална защита, една парола трябва да съответства на най-добрите практики за сложност, посочени по-долу.
 • Изберете сложна парола: лесна за помнене, но трудна за отгатване – т.е. поне 10 символа, включително малки и главни латински букви, цифри и специални символи (#, @, $, % …). Изборът на „силна” парола е защита против кражба на идентичност. Вашата парола не трябва да бъде тривиална (не повтаряйте едни и същи цифри или серии от цифри) и не трябва да е лесно за други лица да я предположат (напр. рождената Ви дата). Избирането на определени букви от даден текст/изречение като например любим стих или думи на литературен герой, може да е добър вариант.
 • Използване на паролата: въвеждайте Вашия код единствено в надеждната страница за вход на Вашата банка онлайн.
 • Променяйте паролата си редовно и не я повтаряйте.
 • Никога не разкривайте паролата си на никого. Expressbank никога няма да Ви пита за Вашата парола.

 

 

След като свършите с разглеждането на сметката си, излезте от системата
Когато влезете в услугата за онлайн банкиране, се открива сесия за разглеждане на Вашата сметка. Докато тази сесия е активна, можете да навигирате от страница на страница и да извършвате определени операции, без да се налага отново да се идентифицирате. Когато тази функция е активна, тя позволява на всеки, който използва Вашия компютър, да разглежда Вашата сметка и да извършва операции без Ваше знание. Много важно е след като свършите с разглеждането на Вашите сметки да излезете от системата, използвайки бутона „изход”. Не е достатъчно просто да затворите страницата или браузъра. Помнете, че Експресбанк Еxpressbank не може да отхвърли транзакция, изпълнена по време на сесия, открита от Ваше име.

Деактивирайте функциите „Автоматично Попълване” и „Запомняне на пароли” във Вашия браузър
Повечето уеб браузъри предлагат да запаметят като настройки по подразбиране потребителските имена и пароли, които използвате във форми за вход, включително данните за вход във Вашите профили в социални мрежи, акаунти за електронна поща и онлайн банкиране. Функциите „автоматично довършване” (AutoComplete) и „запомни моята парола” (Remember my password) Ви дават възможност да влезете в акаунта си по-късно без да се налага отново да въвеждате потребителското си име. Макар това да е удобно, функциите„автоматично довършване” и „запомни моята парола” могат да помогнат на лице, използващо Вашия компютър, да влезе във Вашия акаунт без Ваше знание.

 • Защитете Вашия компютър
  Преди да разглеждате уебстраници в интернет би трябвало да защитите компютъра си от потенциални злонамерени атаки чрез прилагане на лесни мерки като следните:
  • Уверете се, че имате най-новите версии на програмите и лицензиран софтуер: от време на време се откриват недостатъци в програмите, инсталирани на Вашия компютър. Тези недостатъци могат да бъдат използвани от създателите на вируси и от хакери, за да получат дистанционен достъп до компютрите. Лицензираните издатели понякога пускат обновяващи пакети за програми, за да коригират тези слабости. За да проверите за такива пакети и актуализации, трябва да посетите уебсайта на издателя, обикновено техния раздел „Изтегляне”, или да конфигурирате компютъра си за автоматично изтегляне на всички обновяващи пакети и най-новите актуализирани програми при влизането Ви в интернет. Обикновено най-сигурни са най-новите версии от групата на операционна система (като Microsoft Windows) или браузър (като Internet Explorer, Firefox и др.). Потребителите на Microsoft могат да посетят следния адрес: http://windowsupdate.microsoft.com , който може автоматично да провери какво е необходимо за Вашата операционна система и Вашия браузър, и след това да го изтегли по Ваше искане.

  • Инсталирайте лицензирани антивирусни програми: би трябвало да инсталирате антивирусна програма на компютъра си, за предпочитане лицензирана, тъй като това ще Ви гарантира поддръжка при заразяване с вирус и редовно осъвременяване срещу най-новите опасности. Такъв софтуер защитава Вашето легитимиране и блокира инсталирането на зловреден софтуер на компютъра Ви. Антивирусните програми освен това проверяват надеждността на файловете, които изтегляте от интернет, копирате в компютъра си от външни устройства или получавате по електронна поща. Най-важното за Вашата антивирусна програма е постоянно да се актуализира.

  • Използвайте защитна стена: личната защитна стена е друга възможност, която Ви помага да защитите компютъра си и неговото съдържание от външни лица в интернет. Когато бъде инсталирана и правилно конфигурирана, тя спира неоторизирания трафик от и към Вашия компютър. Съществуват много ефективни програми, измежду които може да изберете. 
   Най-разпространените търговски примери включват Windows Firewall и Check Point Zone Alarm (безплатни), лична защитна стена McAfee и лична защитна стена Norton. Всички операционни системи са придружени с опция за такава лична защитна стена и е само въпрос на усилие за проста конфигурация от Ваша страна, което прави безопасно разглеждането от Вас на страници в интернет след това.

  • Използвайте програма против шпионски софтуер: Наличните понастоящем програми против шпионски софтуер включват AdAware, Microsoft Defender (безплатно), Spyware Blaster, Spy Sweeper и Sunbelt Software Counter Spy. При такива програми също е необходимо да посетите оригиналния уебсайт, тъй като съществуват много фалшиви продукти, за които се твърди, че защитават Вашия компютър, но те могат всъщност да го заразят с вируси.

 

 • Проверявайте надеждността на сайта, който посещавате
  Независимо дали сте влезли в сайт за електронно банкиране или електронна търговия, важно е преди да въведете данните си за легитимиране или да извършите някакви транзакции, да се уверите, че сайтът е официален и сигурен, като направите следното:
  • Проверете URL адреса на сайта в полето за адреса: URL адресът е уникален идентификатор за уеб страницата, на която се намирате, и се вижда в полето за адреса във Вашия браузър. Проверявайки внимателно този адрес ще можете да разберете дали сайтът, на който се намирате, е подправен, тъй като такъв адрес неизбежно се различава от този на официалния сайт (например www.expressbank.bg)

  • Проверете префикса на адреса: Всички официални сайтове за интернет банкиране или електронна търговия обикновено използват защитен протокол за комуникация със своите клиенти. Ако се намирате на защитен сайт, URL адресът ще се предхожда от "https" (вместо"http")

  • Проверете сертификата за сигурност: Сертификатът се използва за гарантиране, че институционалният уебсайт на Expressbank и нейният сайт за електронно банкиране са легитимните сайтове. Това се потвърждава също и чрез сертификат VeriSign Certificate, който показва в зелен цвят “Expressbank AD” на Вашия браузър и Ви защитава от фишинг атаки.
 •  
Блокирайте спам съобщения по електронна поща
Нежеланите съобщения (спам) могат да се използват за начало на фишинг атаки, като Ви приканват да кликнете върху линкове, които след това прехвърлят зловреден софтуер на Вашия компютър или Ви насочват към фалшив уебсайт. Ако получите писмо по електронна поща от неразпознат източник, следва да го изтриете без да го отваряте. Би трябвало освен това да можете да активирате филтър за спам, който автоматично насочва всички такива писма към отделна папка за входящи съобщения. Изтриването на нежелания спам, без да го четете, също ще Ви предпази от повечето писма, които имат за цел фишинг. Expressbank никога не изпраща на клиентите си непоискани писма по електронна поща, съдържащи линк към която и да е от страниците за вход в системата. Ако получите такова писмо, не го отваряйте и не изтегляйте прикрепени файлове, а се обадете в банката, за да проверите за какво става дума и да получите помощ.

 

Защитете своята WiFi мрежа (безжична мрежа)
Безжичната мрежа Ви дава възможност да свързвате компютъра си с интернет без да се налага да използвате кабел. Тя обикновено съдържа безжичен рутер, който използва радиосигнали, за да предава данни към компютри в рамките на мрежата. Безжичните рутери се доставят с предварителни настройки, които са много несигурни, така че дават възможност много потребители да се свързват към тях едновременно, и в повечето случаи не са защитени дори с парола – това означава също, че други лица могат да следят трафика и да влязат във Вашия интернет акаунт доста лесно. Поради тази причина следва винаги да направите справка в указанието или в онлайн наръчник, за да разберете как по-безопасно да се свързвате чрез Вашата безжична мрежа – обикновено като я защитите чрез парола.

 

Погрижете се за данните извън мрежата
 • Преглеждайте извлеченията от Вашите банкови сметки и кредитни карти за наличие на необичайни транзакции или тегления и незабавно уведомете банката ако подозирате, че има някакви несъответствия.
 • Уведомявайте ни за промените във Вашите лични данни (като промяна на адрес, телефонен номер, адрес на електронна поща и др.)
 • Пазете Вашите писмени документи по надежден начин. Съхранявайте банковите си документи на сигурно място. Избягвайте да ги изпращате на трети страни по незащитен начин (например по електронна поща; оставяне в разпечатан вид на публично място, и т.н.). Винаги ги унищожавайте чрез шредер когато вече не са необходими.
 • Ако възнамерявате да анулирате банкова или кредитна карта (или ако изтече нейният срок на валидност), върнете я в банката, където ще бъде перфорирана през номера на сметката и магнитната лента.
Пазете данните си