експресбанк Моля изчакайте
EN

Новини

 • Онкологичният център в Стара Загора с високотехнологична гама-камера, финансирана по инициатива JESSICA

  Едва година след сключване на договор за финансиране на проект по инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA, между Комплексен онкологичен център (КОЦ) – Стара Загора,  Регионален Фонд за Градско Развитие АД и Експресбанк АД, високо технологичната гама-камера (SPECT), комбинирана с компютърен томограф (CT), позволяваща по-прецизни и щадящи образни изследвания вече е налична и се ползва в отделението по Нуклеарна медицина към КОЦ в Стара Загора. Общият размер на финансирането е 1 364 000 лева, като половината средства са предоставени от Регионален фонд за градско развитие, а другата половина – от банковата институция. 

  Новото оборудване се очаква да увеличи с 30% ранната диагностика и провеждането на успешно своевременно лечение. Камерата ще позволи също да се удвои капацитетът за диагностика на лечебното заведение, като в бъдеще центърът ще обслужва годишно над 2000 пациента.

  „Радваме се, че вече е факт първият проект в сферата на здравеопазването, който Фонда финансира, още повече, че допринася за развитието именно на Стара Загора, където реализираните ни проекти по програма JESSICA са вече шест. Новата камера ще повиши възможностите за диагностика и вярваме, че това ще допринесе за здравето на хората в Стара Загора и околния регион“, коментира Мартин Заимов, директор на Фонда.

  „Горди сме, че сме първият център извън София, оборудван с SPECT/CТ апарат. Модерното оборудване ще подобри значително ранната диагностика на онкоболните в Стара Загора и региона, което е в основата на успешното им лечение. Хибридната техника е изключително прецизна в локализирането и третирането на увредените клетки, както и много по-щадяща от гледна точка на радиоактивно натоварване на пациентите. Апаратът предлага също широки диагностични възможности и при много неонкологични заболявания, което го прави още по- значим за подобряване здравето на хората в Стара Загора и региона“, сподели д-р Чилингиров от КОЦ Стара Загора.

  Като част от Оперативна програма Регионално развитие 2007 – 2013г., JESSICA е единственият финансов ресурс с преференциални условия, който може да подпомага публични и частни инвестиции в здравеопазването. Инвестиционната дейност на Фонда продължава до 2025г. чрез реинвестиране на средствата, които се погасяват от вече завършени и функциониращи проекти.

   

  За инициативата JESSICA и нейното наследство

  JESSICA е инициатива на Европейския Фонд за Регионално Развитие за подкрепа на устойчиви инвестиции в градска инфраструктура, наследство, образователни, спортни и културни обекти,  рехабилитация на запустели терени и индустриални сгради и др. Регионалният фонд за градско развитие управлява средствата по инициатива JESSICA предназначени за шестте големи града извън София – Стара Загора, Пловдив, Бургас, Варна, Русе и Плевен. Проектът на КОЦ Стара Загора е шестият JESSICA проект на Фонда в гр. Стара Загора след рехабилитацията на Централния градски пазар, реновация на стадион „Трейс Арена” в кв. Кольо Ганчев, реконструкцията на закрития плувен басейн в града, модернизацията на част от производствените сгради на Холдинг Загора и изграждането на логистична база в Маджерито.

  Някои от по-значимите проекти по програма JESSICA в другите градове включват изграждането на нови производствени мощности в Индустриална зона Русе, създаването на постоянен изложбен център  "Флора" в Бургас; реновиране на историческата сграда „Юнашки салон“ във Варна; изграждане на мултиплекс с 4 кино зали и реновирана на съществуваща кино зала в Плевен; изграждането на паркинг във Варна, изграждането на нов високо енергийно-ефективен завод за хлебни продукти в Пловдив и много други.

  След седем успешни години и финансирани 23 проекта за над 140 млн. лева по инициатива JESSICA, разширяваме дейността си на територията на Северна България. Бяхме избрани от Фонда на Фондовете за мениджър на нов финансов инструмент за градско развитие, наследник на JESSICA в рамките на  Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020. В бъдеще, към JESSICA градовете Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Плевен и Русе, в които Регионалният фонд за градско развитие ще продължи да инвестира до 2025 г., се добавят Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Добрич, Ловеч, Лом, Монтана, Разград, Свищов, Силистра, Търговище и Шумен.

   

  Регионалният фонд за градско развитие ще управлява ресурс от 130.4 млн. лева, които ще бъдат допълнени от съфинансиране от 80 млн. лева. С новия инструмент ще бъдат кредитирани проекти за развитие на градска среда, спорт, култура, мобилност, индустриални зони и туризъм в Северна България. Достъп до кредитиране при облекчени условия ще получат общини, общински дружества, частни компании и публично-частни партньорства.

   

  За Експресбанк

  На 15 януари 2019 г. „Банка ДСК“ ЕАД, българското дъщерно дружество на „Банка ОТП“ и втората по активи банка в България, и безспорен лидер в банкирането на дребно, финализира сделката за придобиване на „Сосиете Женерал Експресбанк“ АД и нейните дъщерни дружества в България. До пълното приключване на интеграционния процес, който се планира да продължи до 2020 г., двете институции ще продължат да извършват своята оперативна дейност като две независими банки на един собственик. Дотогава „Сосиете Женерал Експресбанк“ ще извършва дейността си под името и с търговската марка „Експресбанк“. Имената на дъщерните дружества също са сменени, както следва: „Сожелиз България“ вече е „ОТП Лизинг“, „Застрахователно дружество Сожелайф България“ е „Експрес Животозастраховане“, а „Сосиете Женерал Факторинг“ – „Експрес Факторинг“.

  Експресбанк е с над 20-годишна история в България и е сред седемте най-големи финансови институции в страната. Банката предлага широк спектър от продукти и услуги (както в банкирането на дребно, така и в корпоративния сегмент), които се отличават с гъвкавост, високо качество и иновативност. През годините ключови институции като Министерство на финансите в България и Euromoney (чрез класациите си за лидерство при валутните сделки и управление на паричните потоци) са отличавали многократно банката за нейните постижения. Като част от „Група ОТП“, целта на „Експресбанк“ е да предлага на своите клиенти още по-голямо разнообразие от първокласни услуги.