експресбанк Моля изчакайте

Debit MasterCard PayPass -
Новата карта за бързи разплащания

 

Какви операции можете да извършвате с карта Debit Mastercard PayPass?

 • теглите средства в брой на банкомат по всяко време в страната или в чужбина
 • плащате на ПОС терминали в страната и чужбина
 • резервирате коли под наем, хотели и самолетни билети 
 • заплащате месечните си сметки за комунални услуги чрез платформата за онлайн банкиране BankOn Web без допълнителна такса
 • извършвате плащания чрез еPay.bg или PayPal след направена регистрация
 • пазарувате в български и международни Интернет сайтове
 • получавате и нареждате преводи от своята картова сметка 

 

Параметри на карта DebitMastercardPayPass

 • безплатно издаване
 • без изискване за неснижаем остатък
 • без такса за преиздаване
 • разполагате със средствата, постъпили по сметката Ви веднага, в реално време, както с картата, така и без нея
 • без такса при заплащане на ПОС терминал при търговец в страната
 • SMS известяване за всяка транзакция, при използване на услугата BankOn SMS
 • сигурност при разплащанията в интернет, при използване на услугата  "3D код за сигурност”
 • можете да изберете дизайн за своята карта от каталог с над 40 визии
 • получавате извлечение за извършените от вас транзакции по всяко време чрез платформата за онлайн банкиране BankOn Web
 • възможност да имате различни видове карти към същата сметка

 

С Debit Mastercard PayPass, освен всички традиционни начини за плащане и теглене на пари в брой, можете да извършвате и безконтактни плащания в търговските обекти - на ПОС терминали, обозначени с някой от следните символи:
Какви са предимствата на Debit Mastercard PayPass?

 • Бързина и удобство – извършвате безконтактни плащания само с доближаване на картата до ПОС терминала, много бързо.
 • Лесни за употреба – безконтактните плащания се извършват изключително лесно, не въвеждате ПИН код при плащания за малки суми.
 • Защита и сигурност – имате пълен контрол при безконтактните плащания, тъй като картата е винаги в ръката ви – така сте по-сигурни при ползването й.
 • Широко приет метод за разплащане –имате възможност да използвате собствени средства по вашата Debit Mastercard PayPass в ситуации, в които обикновено се налага използването на кредитна карта.

 

Как се осъществяват безконтактните плащания?

Безконтактните плащания се извършват на ПОС терминали в страната и чужбина.  Плащате само чрез доближаване на картата до обозначеното място, на не повече от 10 см. от ПОС терминала, без какъвто и да било физически контакт. Терминалът издава кратък звуков и/или светлинен сигнал, което показва, че операцията е успешна. Терминалът автоматично разчита данните от картата по специално разработен, максимално сигурен и кодиран начин, в резултат на което транзакцията протича абсолютно безопасно. Всичко това се случва за по-малко от секунда.

За безконтактни плащания в България до 50 лева не е необходимо да се въвежда ПИН код и/или да се полага подпис върху документа, а за по-голяма сума задължително трябва да се въведе ПИН и/или положи подпис.

За безконтактни плащания в чужбина сумата на плащането, под която не се изисква въвеждане на ПИН код е различна, определя се от международната картова организация Mastercardи банката, обслужваща ПОС терминала. 

Първата операция с нова карта Debit Mastercard PayPass трябва да бъде контактна, извършена по традиционния начин: плащане на ПОС терминал, теглена на  пари в брой, смяна на ПИН, справка за баланс по сметка на АТМ.

Валидност на картата

3 години

 

Какво е безконтактно плащане?

Безконтактното плащане  е плащането,  което не изисква да платиш в брой,  и при което не се налага да има физически контакт между картата за плащане и физическия ПОС терминал. Функционалност на стандартните дебитни или кредитни карти и е алтернатива на традиционните методи за плащане.

 

Къде се предлага безконтактно разплащане?

Безконтактното плащане е особено атрактивно в търговски обекти, където бързината и удобството при плащане са изключително важни - бензиностанции, ресторанти за бързо хранене, магазини за хранителни стоки, автомобилни паркинги, увеселителни паркове, градски транспорт.

 

Какви са предимствата от използването на безконтактни плащания за потребителите?

Безконтактните плащания предлагат на потребителите бързо и удобно да използват своите карти и устройства. В повечето случаи на потребителите не им се налага да се подписват или да въвеждат ПИН. Картодържателят контролира всичко - безконтактната карта е винаги в ръката му, докато плаща. Не е възможно да бъде извършено нежелано и неодобрено от картодържателя плащане. За да се направи успешно плащане, картата трябва да се доближи до ПОС терминала, но освен това трябва предварително да е въведена сума за плащане, т.е. терминалът да е в активен режим. Без двойни плащания – дори и да  се приближи картата два пъти до ПОС терминала, покупката се плаща само веднъж.

 

Какви са предимствата от използването на безконтактни плащания за търговците?

Безконтактните разплащания осигуряват на търговците множество  предимства : бързи транзакции, повишаване на приходите, подобрена оперативна ефективност и по-ниски оперативни разходи. Безконтактните плащания спомагат за увеличаване на броя на транзакциите и повишаването на клиентската удовлетвореност.

 

Как работи безконтактното плащане?

Потребителят доближава безконтактната карта на не повече от 10 см. от ПОС терминала. От своя страна терминалът автоматично разчита данните от картата по специално разработен, максимално сигурен и кодиран начин, в резултат на което транзакцията протича абсолютно безопасно . Всичко това се случва за по-малко от секунда.

 

Кой използва безконтактни плащания и къде?

Безконтактните плащания вече са факт в Европа, Северна Америка и Азия. Всеки ден се осъществяват множество безконтактни транзакции по целия свят. Също така, безконтактните плащания се използват от много железопътни гари и метро станции. Стотици милиони потребители използват безконтактни начини за плащане, като тенденцията е техният брой да продължи да нараства.